Cafeaua s-a răspândit cam în aceeași perioadă pe continentul european, dar fiecare țară și-a lăsat libertatea de a o adapta la propria cultură. Chiar și într-un spațiu cum este Europa, modul în care se bea cafeaua diferă de la țară la țară. Hai să vedem câteva exemple!
Italia
Este țara în care s-a născut popularul espresso, dar și țara în care apare prima cafenea, în Veneția în anul 1645. Italienii beau, în general espresso, fără zahăr. Nu socializează foarte mult în timp ce își beau cafeaua. O consumă rapid, în câteva secunde, și își văd de treabă. Totuși, de-a lungul zilei, găsesc multe prilejuri de a bea câte un espresso într-o cafenea și de a schimba câteva politețuri cu unii dintre clienți sau cu cel din spatele tejghelei.
Franța
Cafenelele franțuzești, în special cele din Paris au găzduit cultura țării. Nume grele ca Voltaire și Balzac le animau odinioară, iar acum păstrează parcă un iz aparte. Pentru francezi cafeaua este băutura micului dejun, alături de un croissant, dar și pauza din activitățile zilnice. Francezii preferă cafeaua lungă tocmai pentru a avea timp de discuții și relaxare.
Austria
Cafeaua a ajuns în Viena adusă de turci, iar vienezii au transformat-o în artă ajungând să inventeze 50 de moduri de preparare. Vienezii preferă să le fie servită cafeaua cu o prăjitură și cu un ziar.
Germania
Este inventatoarea filtrului de cafea la începutul secolului XX, marcând începutul erei moderne în prepararea cafelei. Nemții beau prima cafea dimineața alături de un mic dejun sănătos, iar în timpul zilei preferă să servească o cafea, în picioare, într-o cafenea specifică țării.
Nu putem să omitem din listă țările din Peninsula Scandinavă. Nordicii sunt foarte mari amatori de cafea și se pot lăuda cu un consum record din licoarea energizantă. Nordicilor le place cafeaua prăjită „la foc mic” și preparată cu atenție.