Ficatul băutorilor de cafea pare să fie „la adăpost” de efectele dăunătoare ale excesului de alcool și a celor alimentare. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu amplu în care s-a constatat că aromata băutură energizantă care ne face diminețile mai plăcute, ar avea un efect regenerator asupra ficatului expus la excesele purtătorului.
Cercetătorii de la Universitatea din Southampton, Marea Britanie, s-au bazat pe datele din studii anterioare care au totalizat 430.000 de subiecți. Din analiza acestor date a reieșit că subiecții care beau două cafele suplimentare pe zi au prezentat un risc diminuat cu 44% în dezvoltarea cirozei.
Dr. Oliver Kennedy, citat de BusinessInsider.com spune că ciroza este o boală potențial fatală, iar descoperire de metode de prevenție este extrem de importantă. Introducerea cafelei pe lista potențialelor „unelte” de prevenție a acestei afecțiuni extrem de grave. În plus este o metodă de prevenție accesibilă, plăcută și ieftină.
Ciroza este responsabilă pentru mai mult de un milion de decese la nivel mondial în fiecare an. Poate fi provocată de o infecție hepatică, de consumul excesiv de alcool, de unele disfuncții imunitare, de ficatul gras. Această ultimă afecțiune este în strânsă legătură cu diabetul și obezitatea.
Datele din studiile analizate de către cercetătorii de la Universitatea din Southampton au inclus și 1.990 de subiecți bolnavi de ciroză.
Cum au fost centralizate și analizate datele?
Cercetătorii au analizat, în primul rând, consumul mediu de cafea, astfel încât să poată constata ce ar însemna dacă s-ar adăuga două căni suplimentare pe zi pentru sănătatea ficatului.
Astfel, în opt din nouă studii analizate, un consum crescut de cafea, respectiv cu două căni peste medie, a influențat reducerea semnificativă a riscului de ciroză.
În comparație cu cei care nu consumau cafea zilnic, subiecții care beau o cafea pe zi prezintă un risc de ciroză cu 22% mai mic, la două cafele discul scade cu 43%, în timp ce la trei căni riscul a scăzut cu 57%, iar la patru căni riscul a ajuns să se diminueze cu 65%.
Majoritatea studiilor s-au concentrat pe diminuarea riscului corelat consumului excesiv de alcool.
Chiar dacă rezultatele provin din studii ample, cercetării nu sfătuiesc la exces, în special la excesul de băuturi din cafea bogate în zahăr.
Este recomandat să savurezi o cafea pentru a-i descoperi aromele, nu gândindu-te că ar putea avea unele beneficii medicale.