O cafea aromată în care se simte tăria aceea cu care îți place să îți începi ziua poate fi preparată oricând atât timp cât știi cum. Majoritatea băutorilor de cafea preferă o cafea tare, dar percepția fiecăruia asupra tăriei cafelei este mult mai complexă decât pare la prima vedere. Include toate atributele cafelei și modul în care le percepem, dar și modul în care aceste caracteristici sunt influențate de modul de preparare.
De cele mai multe ori, indiferent de cât de aromate ar fi boabele de cafea, de cât de corect ar fi prăjite și măcinate, „ultimul cuvânt” în obținerea romelor finale îl are modul de preparare. Așadar, dacă nu vrei să dai greș atunci când vrei să prepari o cafea tare, ar trebui să ai în vedere câteva aspecte importante.
1. Proporția apă-cafea. Indiferent de sortimentul de cafea folosit, cel mai simplu mod de a adăuga tărie preparatului final este de a folosi o proporție mai mare de cafea în mai puțină apă sau, cel puțin în aceeași cantitate de apă pe care o folosești de obicei. O proporție obișnuită apă-cafea este 15-1.
2. Metoda de preparare. Un espresso clasic are, de regulă și o tărie corespunzătoare. Presiunea și căldura acționează foarte bine în extracția aromelor cafelei și în imprimarea tăriei, ceea ce pune espresso-ul pe primul loc în topul metodelor de preparare a unei cafele tari. Dacă nu ai un espressor acasă, o cafea concentrată se poate obține și la ibric. Pentru a obține o tăria dorită, adaugă, pur și simplu o linguriță de cafea în plus pentru o porție.
3. Prăjirea. Percepția convențională asociază o prăjire mai intensă și, implicit o culoare mai închisă a bobului cu o cafea tare, în timp ce un bob mai deschis la culoare indică o cafea cu o tărie scăzută. Acest lucru este valabil dacă asociezi aromele rezultate din nivelul de prăjire a boabelor cu tăria. O altă determinare a tăriei poate sta în măsurarea boabelor în funcție de greutate. Astfel, boabele mai deschise la culoare, prăjite mai puțin tind să dea o cafea mai tare deoarece au o densitate mai mare.
4. Factorul psihologic. Este probabil, cel mai frecvent determinant al tăriei cafelei. Savurarea unei cafele ține exclusiv de simțuri, iar acestea diferă de la persoană la persoană. Percepția poate diferi chiar și la aceeași persoană care bea aceeași cafea în contexte diferite. Factorii de mediu pot influența, la rândul lor, felul în care percepem aromele cafelei.
Vestea bună este că putem prepara o cafea mai tare foarte simplu, adăugând o doză în plus dar, de cele mai multe ori, s-ar putea să nu fie nevoie. Trebuie doar să ne relaxăm, să savurăm cafeaua și să-i explorăm aromele.