În ultimii ani o serie de studii au venit să reabiliteze reputația cafelei care intrase oarecum într-o „listă neagră” a viciilor. Pe rând, s-a demonstrat că licoarea neagră care ne face diminețile cel puțin suportabile ajută la prevenirea sau ținerea sub control a diabetului. În același timp și-a dovedit efectele benefice și în cazul câtorva tipuri de cancer. Mai mult, ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea stresului.
Cafeaua are, practic, un efect pozitiv asupra calității vieții, în ansamblul ei. Nu se limitează însă la îmbunătățirea calității vieții, ci o și poate salva în unele situații. Așadar, pe lângă diminuarea efectelor nocive ale alcoolului, cafeaua de dimineață ne ferește de depresie și de acțiunile extreme la care ne poate conduce această afecțiune.
Un studiu apărut în „World Journal of Biological Psychiatry”, realizat de către cercetătorii de la Universitatea Harvard vine să demonstreze calitățile „salvatoare de viață” de care ne bucurăm prin consumul regulat de cafea. Oamenii de știință au analizat date centralizate de la peste 200.000 de subiecți implicați în trei studii ample. La fiecare patru ani, subiecții trebuiau să consemneze media zilnică a cafelelor și a altor băuturi pe bază de cofeină pe care le consumă. Pe lângă alte date care au fost cuprinse în studiu au fost și informațiile de pe certificatele de deces. La 277 dintre subiecți certificatele indicau în dreptul cauzei decesului sinuciderea.
În urma analizei datelor s-a constatat o legătură strânsă între consumul de cafea și cauzele decesului. Astfel, subiecții care aveau un consum mediu zilnic cuprins între două și patru cafele au manifestat un risc diminuat semnificativ de a se sinucide. Cercetătorii au corelat riscul cu consumul de cafea, deoarece la subiecții care consumau cu preponderență cafea fără cofeină nu au manifestat acest beneficiu.
Ideea studiului nu este însă aceea că licoarea aromată pe care o consumăm cu plăcere ne alungă gândurile sinucigașe, ci că are efecte benefice împotriva depresiei deoarece favorizează secreția de endorfine, hormonii fericirii, care contracarează cu succes efectele afecțiunii.
Un aspect foarte important remarcat de autorii studiului este că femeile se bucură cel mai mult de efectele cafelei. Astfel, la un consum de două cafele pe zi, riscul de depresie a scăzut cu 15%, în timp ce la o medie care depășește cele două cafele riscul de diminuează cu 20%.
Așadar, nu-ți refuza niciodată plăcerea de a savura cafea aromată și nu bea niciodată o cafea doar pentru că te trezește dimineața. Bea-o pentru că e bună, pentru că îți face plăcere, pentru că e un ritual care te face să te simți bine.