Cafeaua este un ritual, un prilej de socializare, dar vine și cu o serie de proprietăți aromatice pe care ar fi bine să le cunoști pentru a o aprecia la adevărata valoare, indiferent că o bei acasă, la serviciu sau într-o cafenea cochetă.
Dezvoltarea unor abilități de cunoscător în ale cafelei ar fi un avantaj pe care l-ai putea folosi din plin atunci când cumperi cafea pentru consum personal. Aceste abilități, dezvoltate cu exercițiu, perseverență și experimente permanente, te vor ajuta să descoperi cafeaua care se pliază gusturilor tale, din toate punctele de vedere, de la sortiment, zona geografică din care provine, arome și, nu în ultimul rând, gradul de prăjire.
Tocmai pentru a te ajuta să apreciezi cafeaua pe care o savurezi zilnic, sugerăm câteva aspecte cărora ar trebui să le acorzi mai multă atenție ca până acum.
Metoda de preparare
Un espresso preparat cu un aparat profesional are un gust, o textură, o tărie și o aromă perfecte, așa că, ai nevoie de simțuri foarte dezvoltate pentru a sesiza diferențe majore de arome între diferite arome. Metoda de preparare care dezvăluie cel mai bine aromele fiecărui sortiment de cafea este infuzia directă. Se toarnă apă fierbinte peste cafea și se lasă la infuzat câteva minute. O altă metodă de preparare simplă, ar fi presa franceză (french press). Atenție la ingrediente! Apa curată, boabele prăjite optim și măcinate corect pot influența decisiv aromele unui sortiment de cafea.
Implicarea nasului
Mirosul este un simț important atunci când vine vorba de cafea. Percepția aromelor este posibilă datorită combinației dintre miros și gust. Chiar și involuntar, vei mirosi cafeaua în momentul în care o bei dar, pentru a reuși să-i distingi mai bine aromele folosește-ți nasul în toate etapele preparării cafelei, de la deschiderea pachetului cu boabe, la măcinare, la preparare și înainte de prima înghițitură. Vei vedea că în fiecare fază aromele răspândite de cafea sunt diferite.
Evaluează băutura rezultată după preparare
Sunt câteva criterii de evaluare a unei căni de cafea după care îți poți forma o idee destul de clară despre particularitățile sortimentului pe care îl bei. Mai mult, vei și înțelege descrierea de pe etichetă.
- Gust dulce. Poți distinge arome de zahăr brun, miere, caramel, sau alt gust dulce pe care îl poți identifica?
- Aciditate. Urmărește să identifici un gust acrișor, de lămâie, coacăze, căpșuni, sau chiar pepene. Cu cât acest gust este mai intens, cu atât cafeaua are o aciditate mai ridicată.
- Corp. Metoda de preparare poate influența corpul cafelei, dar sortimentul boabelor este cel care determină corpul cafelei. Așadar, încearcă să distingi cum simți cafeaua în gură. O simți grea, bogată, densă sau dimpotrivă, ușoară, apoasă, moale?
- Puritatea gustului. Aici intervine prăjirea. Un sortiment de cafea bun, prăjit corespunzător va lăsa un gust neutru, astfel încât să ofere o experiență gustativă la fiecare înghițitură.
La următoarea cafea pe care o cumperi, o prepari și o bei, acordă mai multă atenție elementelor care o definesc. S-ar putea să descoperi o altă parte, foarte interesantă, a licorii energizante care te duce