Percepția pe care o avem asupra tăriei cafelei este o chestiune complexă și, în același timp, relativă deoarece nu se referă doar la „boost-ul” de energie pe care îl simțim după savurarea unui espresso sau a unui cappuccino cu o spumă perfectă.
Tăria cafelei este percepută de fiecare diferit în funcție de sensibilitatea simțurilor și a preferințelor în materie. De la gust, corp, felul în care se simte în gură, până la nivelul de cofeină și ceea ce simți după, sau la culoare, modul în care a fost preparată și modul în care au fost prăjite boabele. Toate aceste elemente formează percepția asupra tăriei cafelei.
Dacă vrei să prepari o cafea mai tare, sau vrei să-ți „antrenezi” papilele gustative pentru a identifica diferitele tipuri de tărie, ar trebui să cunoști câteva „secrete”. Vreo 4 îți spunem noi.
- Raportul apă – cafea. Indiferent de sortimentul de cafea folosit, cel mai simplu mod de a avea tărie în cană este diminuarea cantității de apă și creșterea celei de cafea. Astfel, vei obține un gust mai puternic, un corp mai dens, o culoare mai intensă și, nu în ultimul rând, o cantitate mai mare de cofeină.
- Metoda de preparare. Dacă prepari un espresso cu un espressor profesional sau unul casnic, semi-profesional, căldura și presiunea care acționează asupra cafelei din braț vor reuși să extragă cea mai tare esența. Tocmai de aceea, espresso-ul preparat corect este în vârful piramidei tăriei cafelei, dacă ar fi să ne imaginăm o astfel de piramidă. O altă metodă pentru prepararea unei cafele tari
- Prăjirea. De obicei, boabele prăjite mai puțin vor da cafele mai tari, în timp ce boabele mai bine prăjite vor pierde din tărie. Printr-o prăjire mai ușoară boabele și, implicit, cafeaua măcinată din aceste boabe este mai densă. Cu toate acestea percepția dictează exact opusul, respectiv boabele mai bine prăjite, mai închise la culoare dau impresia că ar putea da o cafea mai tare.
- Psihologia consumatorului. Simțurile ne sunt influențate de mediul înconjurător, percepția asupra tăriei cafelei dar și asupra altor elemente este relativă și poate diferi în funcție de variația factorilor de mediu dar și a stării de spirit. Așadar, putem percepe eronat că o cafea ar fi tare judecând după culoare, chiar dacă proprietățile ei gustative sunt complet diferite.
Identificarea și delimitarea corectă a cafelelor în funcție de tărie este o provocare căreia îi pot face față doar specialiștii cu papilele gustative „antrenate”. Până să ajungem cu toții specialiști în cafea, să o savurăm în momentele în care avem nevoie de o pauză sau pur și simplu avem chef de o discuție relaxată cu prieteni dragi.