Product Description
Etiopia, o țară surprinzătoare situată în Cornul Africii este, practic, patria cafelei Arabica. Această varietate de cafea crește sălbatic în pădurile și în zonele muntoase din districtele Kaffa și Buno de mii de ani. Marile descoperiri ale omenirii au fost făcute din greșeală, iar cafeaua nu face excepție. Din Etiopia s-a răspândit cafeaua în întreaga lume datorită unui căprar care a observat o schimbare în comportamentul caprelor sale în după ce acestea mâncau fructele plantei sălbatice de cafea. Un călugăr căruia căprarul i-a spus despre descoperire a început să folosească boabele dătătoare de energie pentru a rămâne treaz în timpul nopților lungi de rugăciune. Călugărul a dus cafeaua mai departe și a prăjit-o și a făcut-o sub formă de băutură. Colegii săi călugări au acceptat-o bucuroși, iar din acel moment cafeaua a început să cucerească lumea.
Relieful Etiopiei favorizează cultivarea unor varietăți interesante de cafea. De la 100 de metri sub nivelul mării, până la 4.600 de metri deasupra nivelului mării, este o plajă largă pentru dezvoltarea unor soiuri de cafea cu arome extraordinare construite să dezmierde simțurile oricărui băutor de cafea care știe să aprecieze aromele exotice ale Africii.
Am studiat cu atenție tipurile de cafea pe care le oferă Etiopia și am ales o varietate, Yigacheffe, care a devenit una dintre cele mai bune și mai apreciate varietăți crescute în zonele muntoase. Plantele din care iese acest tip de cafea sunt crescute la altitudini cuprinse între 1.200 și 2.200 de metri. Dar asta nu este tot! Yigacheffe este tipul principal, din care derivă variația pe care am ales-o noi, Heirloom datorită aromei florale, cu izuri discrete de lămâie și ceai. De asemenea, are o aciditate scăzută.
Ca mod de procesare, după recoltare, boabele sunt spălate și lăsate să se usuce la soare până când devin optime pentru prăjire.
Origine | Tip | Organic | Altitudine | Varietate | Procesare | Aciditate | Aroma |
Brazilia | Fazenda Monte Belo Late Harvest | 1200 | Mundo Novo, Catuai | Naturala, | Scazuta | Nuca | |
Ethiopia | Yirgacheffe Gr.2, Helen Gebrenigus | 1700-2200 | Heirloom | Spalare, uscare la soare | Scazuta | Florala, Lamaie, Ceai | |
Guatemala | Finca Bourbon Chimaltenangro | Da | 1500-2400 | Bourbon | Spalare, uscare la soare | Medie | Ciocolata, Caramel, Struguri, Portocala |
Indonezia | Sumatra Madheling DP Grade 1 | Da | 2500-5000 | Catimor, Typica | Naturala, | Scazuta | Ciocolata, Ierburi, Condimente |
Guatemala | Finca Ceylan | Da | 1500 | Bourbon | Spalare | Scazuta | Ciocolata, Citrice |
Kenya | Mount Kenya | Selection | 1400-2100 | SL 28 | Spalare | Medie | Afine, Citrice |