Unele dintre cele mai importante culturi de cafea din lumea, cele din insula Sumatra, Indonezia, ar putea suferi o scădere a recoltei cu până la 50% din cauza schimbărilor climatice. Luna decembrie a fost un punct de cotitură. În mod normal ultima lună din an este secetoasă, dar decembrie 2017 a fost o lună neobișnuit de bogată în precipitații.
Unii dintre fermieri au început deja să evalueze pagubele provocate de condițiile meteo neobișnuite. Culturile din partea de nord a insulei Sumatra au fost cele mai afectate, fermierii din zona susținând că în jur de 50% din recolată este compromisă, evaluând după starea plantelor în urma ploilor excesive din această perioadă. Ploile abundente nu afectează doar dezvoltarea normală a plantelor, ci și procesul de obținere a cafelei.
Specific pentru Insula Sumatra este uscarea boabelor de cafea în mod natural, la soare. În condiții de vreme predominant ploioasă, norii nu lasă razele soarelui să pătrundă, așa că tot procesul de uscare este afectat. În același timp, temperaturile peste media perioadei favorizează apariția dăunătorilor specifici zonelor mi joase. Toate aceste elemente contribuie la alterarea calității și diminuarea cantităților de cafea Arabica pentru care este renumită zona. În Sumatra, culturile de cafea sunt la altitudini mari, cuprinse între 2.500 și 5.000 de metri.
Conform Independent.co.uk, cooperativele producătoare de cafea din Sumatra au început demersuri ample pentru a contracara impactul temperaturilor în creștere care amenință recoltele și, implicit, economia regiunii. În aceste demersuri este inclusă și cercetarea în dezvoltarea unor plante cafea care să se adapteze noilor condiții climatice.
Schimbările climatice nu sunt însă singura provocare a producătorilor de cafea. O problemă majoră, cum ar fi îmbătrânirea plantelor de cafea și nevoia de înlocuire a lor, dar și lipsa de forță de muncă. Majoritatea tinerilor caută din ce în ce mai activ locuri de muncă care le propun o alternativă pentru viața la fermă.
Cu toate acestea fermierii nu renunță și caută să-și continue activitățile tradiționale și să se mențină în topul producătorilor de cafea. Astfel, pe lângă adaptarea plantelor, se orientează către dezvoltarea de culturi alternative, cum ar fi cele de avocado dar și către plantarea de copaci, astfel încât să contracareze efectele negative ale schimbărilor climatice, atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva păstrării condițiilor de mediu necesare pentru dezvoltarea culturilor de cafea.
Cafeaua din insula indoneziană Sumatra este unul dintre soiurile pe care clienții noștri le apreciază datorită aromelor specifice de ciocolată, ierburi și condimente. De asemenea aciditatea scăzută satisface preferințele unei categorii speciale de băutori de cafea. Cafeaua Sumatra este perfectă pentru a energiza diminețile, indiferent că ia forma unui espresso, a unui cappuccino, este preparată la ibric, la french press sau la filtru.